4 produkty spożywcze, które zwalczają przeziębienia

grypa

Chociaż objawy przeziębienia są różne (mogą obejmować także bóle głowy i gorączkę), wszystkie przeziębienia są infekcjami dróg oddechowych wywoływanymi przez ponad 200 możliwych wirusów. Przy tak wielu wirusach, które czekają, aby się nimi zarazić, inny sposób myślenia jest taki, że przyczyną przeziębienia jest słaby układ odpornościowy, który pozwala wirusowi się zarazić. 

Nie ma magicznej superżywności, która zwalczałaby przeziębienie. Istnieje jednak wiele pokarmów i składników odżywczych, które mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu im lub ich leczeniu. Jest to zgodne z popularnym podejściem do odżywiania polegającym na spożywaniu różnorodnych pokarmów. Poniżej przedstawiamy kilka produktów spożywczych, które mogą pomóc w walce z przeziębieniem.

Sardynki.

Sardynki są bogate w tłuszcze omega-3, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i stanów zapalnych w organizmie. Ponadto nowe badania naukowe wykazały, że kwasy omega-3 mogą również pomóc wzmocnić układ odpornościowy poprzez poprawę funkcjonowania komórek odpornościowych.

Możesz być zaskoczony, że sardynki przewyższają pod względem zawartości omega-3 swoje rybne odpowiedniki: trzy uncjowa porcja sardynek w puszce dostarcza 1 259 miligramów omega-3, podczas gdy taka sama ilość pstrąga ma 905 miligramów, łososia – 840 miligramów, a tuńczyka w puszce – 196 miligramów. Sardynki dostarczają również innych ważnych składników odżywczych, które utrzymują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Spójrz także na artykuły z portalu www.torunski.pl, aby uzyskać dodatkowe pokłady wiedzy medycznej.

Papryka.

Często, gdy ludzie czują się chorzy, pierwszą rzeczą, której szukają, jest witamina C. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C jest żółta papryka — duża papryka dostarcza 568% dziennej wartości witaminy C.

Spożywanie witaminy C nie zapobiega przeziębieniom, ale nie rezygnuj jeszcze z papryki, ponieważ witamina C może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia. Regularne uzupełnianie witaminy C w ilości znacznie przekraczającej dzienną wartość może skrócić czas trwania przeziębienia i zmniejszyć nasilenie objawów. Ponadto spożycie witaminy C jest szczególnie ważne dla wzmocnienia odporności w niektórych populacjach, np. u osób starszych lub małych dzieci.

Rosół.

Tak, za starym powiedzeniem, że rosół z kury pomaga leczyć przeziębienie, kryje się nauka! Na najbardziej podstawowym poziomie ciepły płyn ma właściwości nawilżające, pomaga rozrzedzić śluz i łagodzi ból gardła. Ponadto wstępne badania wykazują, że składniki zupy z kurczaka mogą mieć wyjątkowe właściwości lecznicze. Badanie naukowe wykazało coś jeszcze: bulion, warzywa i kurczak w testowanej laboratoryjnie zupie wykazały właściwości przeciwzapalne. Naukowcy badali ruch neutrofili (białych krwinek) i stwierdzili, że został on zmniejszony pod wpływem zupy z kurczaka, co sugeruje, że zupa może mieć działanie przeciwzapalne, które może złagodzić objawy i skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych.

Pomarańcze.

Ponieważ owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, ich regularne spożywanie jest dobrym pomysłem na utrzymanie silnego układu odpornościowego. Jedna średnia pomarańcza dostarcza 117% dziennej wartości witaminy C. Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, zwiększają odporność organizmu poprzez zwalczanie wolnych rodników niszczących komórki. Owoce cytrusowe mogą przynieść dodatkowe korzyści osobom cierpiącym na poważne przeziębienia.

Naturalna substancja chemiczna występująca w skórkach owoców cytrusowych, limonen, może odgrywać potencjalną rolę w leczeniu zapalenia oskrzeli, choć w tej dziedzinie potrzebne są dalsze badania. Wstępne dane wskazują również, że limonen może wspomagać walkę z rakiem i odchudzanie. Łatwym sposobem na włączenie skórki cytrusowej do diety jest przygotowanie cytrusowego winegretu.