Jak mądrze planować zakupy spożywcze?
Marnowanie żywności to globalny problem głównie krajów wysokorozwiniętych. Również Polacy wyrzucają coraz więcej żywności, najczęściej jest to pieczywo oraz warzywa. W social mediach powstaje coraz więcej grup, które zrzeszają osoby chcące się dzielić nadmiarem jedzenia z osobami potrzebującymi. Rozsądne gospodarowanie żywnością nie tylko zapobiega marnowaniu i wyrzucaniu jedzenia, pozwala także zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Poniższe rozwiązania przydadzą się także osobom, które chcą zacząć zdrowo się odżywiać, jednak myślą, że ich na to nie stać. Według dużej grupy osób, odchudzanie oraz zdrowa żywność są bardzo drogie. Odpowiednio zbilansowana dieta może być tania, polega wyłącznie na korzystaniu ze sprytnych rozwiązań. Poznaj sposoby, które pozwolą ci jednocześnie zaoszczędzić i być eko.
Pierwszym krokiem jest przejrzenie lodówki oraz wszystkich szafek z żywnością. Zastanów się, jakie dania możesz przygotować z aktualnie zalegających produktów. Najlepiej wykorzystać te produkty, które leżą najdłużej lub kończy im się termin przydatności do spożycia.
Jeden dzień w tygodniu przeznacz na planowanie. Zrób listę posiłków na najbliższe dni i na jej podstawie zrób listę zakupów produktów, których będziesz potrzebować. Przy planowaniu staraj się uwzględniać w pierwszej kolejności to, co masz w lodówce. Jeżeli nie przepadasz za codziennym gotowaniem, jeden wieczór przeznacz na przygotowanie obiadów na 2-3 dni. Wykorzystaj do tego szklane pojemniki do przechowywania żywności. Podziel przygotowany posiłek na ilość porcji i zamknięte pojemniki schowaj w lodówce. Zapoznaj się z metodami utrwalania żywności, t.j. mrożenie, suszenie, pasteryzowanie, które pozwolą na przedłużenie ich trwałości. Aby zapobiegać marnowaniu żywności,i niektórzy zalecają ponowne wykorzystanie składników, na przykład warzywa po ugotowaniu rosołu świetnie nadają się na przygotowanie sałatki lub pasztetu warzywno-mięsnego. Możesz także przygotować zupę krem z białych warzyw.
Kolejną istotną kwestią jest robienie zakupów. Do sklepu wybieraj się zawsze najedzony oraz z przygotowaną listą zakupów. W ten sposób unikniesz nadprogramowych produktów.
Zapobieganie marnowaniu żywności wpisuje się w ekologiczny styl życia, w ten sposób nie tylko przyczynisz się do ograniczania śladu węglowego, ale zaoszczędzisz także pieniądze. Jeżeli po świętach lub większej imprezie zostanie nam duża ilość jedzenia, warto zanieść je do lokalnych organizacji zajmujących się przekazywaniem żywności osobom w potrzebie.
Myślę, że kluczowe jest planowanie zakupów w sposób żeby nic się nie zepsuło i nie musiało zostać wyrzucone do śmietnika, tzn. nie kupować za dużo na zapas.